SHAKESPEAREOVA OPORUKA NA WEBU

Rijetki primjerci potpisa Williama Shakespearea u oporuci objavljeni su uz druge važne povijesne spise na Internetu, javlja BBC u srijedu.

Dokument, uz koji se nalazi na milijune drugih, objavio je na webu Britanski državni arhiv.

Shakespeareova oporuka otkriva kako je supruzi Anne Hathaway ostavio u nasljedstvo svoj drugi najbolji krevet. Oporuke Jane Austen, Sir Christophera Wrena i Horatija Nelsona ? s Nelsonovim osobnim dnevnikom - mogu se također pogledati na internetskoj stranici DocumentsOnline.

Dokumenti prate šest stoljeća britanske povijesti od 1384. to 1858. godine.

Korisnici mogu pretraživati i skidati digitalne slike originalnih dokumenata za malu naknadu. Tu su oporuke Napoleona Bonapartea te Johna Juliusa Angersteina (1735.-1822.), bankara čija je kolekcija od 38 slika nakon njegove smrti prodana britanskoj vladi za 57.000 funti, čime je utemeljena današnja Nacionalna galerija u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako su oporuke dostupne javnosti na mikrofilmu u sjedištu Arhiva u zapadnom Londonu, te u Family Records Centre u sjevernolondonskom predgrađu Islingtonu, ovo je prvi put da se većina njih nalazi na Internetu. Time završava dvogodišnji projekt stavljanja dokumenata na Internet.

Shakespeareova oporuka bila je već neko vrijeme na Internetu, ali je kroz ovaj projekt postala mnogo dostupnija.

?Ovo je izvrstan izvor informacija koji će nam znatno približiti povijest?, kaže televizijski voditelj Tony Robinson, koji radi arheološki program ?Time Team?. ?Ne sumnjam da će ovo postati kultna web stranica. Sad svi možemo biti povijesni istraživači u toplini vlastita doma?.

Mark Pearsall, stručnjak za obiteljsku povijest u Državnom arhivu, kaže: ?Oporuke su među najvažnijim izvorima za obiteljsku i lokalnu povijest ? oporuka pruža imena supružnika, sinova, kćeri i unuka, pomaže razjasniti obiteljske veze ili ukazuje na mjesto ukopa?. DocumentsOnline sadrži i vladine spise, koji su objavljeni nakon 30 godina provedenih pod ključem.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara