Sharon: Izrael neće uzmaknuti pred američkim kritikama

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon u četvrtak je priznao da postoje nesuglasice između Izraela i SADa te je istaknuo kako ne namjerava uzmaknuti pred američkim kritikama oko pitanja "povezanih sa sigurnošću".

"U pogledu pitanja povezanih sa sigurnošću Izraela i njegovih stanovnika, naša zemlja ne namjerava uzmaknuti", izjavio je Sharon na konferenciji za novinare u Tel-Avivu.

Također je pokušao umanjiti važnost nesuglasica sa SAD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oduvijek su postajala različita stajališta. SAD se protivi izgradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Danas postoji i problem sigurnosne ograde, čijem se podizanju Sjedinjene Države također protive. Osim toga, Amerikanci nisu zadovoljni situacijom u kojoj se nalaze Palestinci u području pod našom kontrolom".

Washington odnedavno pokazuje sve više rezervi u pogledu Sharonove politike. Bush je od Izraelaca zatražio da prestanu s podizanjem naselja te da prestanu svakodnevno ponižavati Palestince. Amerikanci su upozorili Izraelce da ne podcjenjuju konačne rezultate pregovora izgradnjom zidova i ograda. Washington je odobrio usvajanje smjernica međunarodnog mirovnog plana što ga je provelo Vijeće sigurnosti, korak koji bi Sharon u svakom slučaju želio izbjeći.

(Hina) mh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara