Sharon nije nagovorio Blaira da izolira Arafata

IZRAELSKI vođa Ariel Sharon nije uspio uvjeriti britanskog premijera Tonya Blaira da prekine sve britanske veze s palestinskim predsjednikom Yasserom Arafatom, kojega Sharon smatra "glavnom preprekom" obnavljanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

"Još uvijek imamo različita mišljenja od Britanije u nizu pitanja, uključujući i Arafata", izjavio je visoki izraelski dužnosnik nakon što je Blair u ponedjeljak u Londonu na večeri ugostio Sharona, koji je u trodnevnom posjetu Velikoj Britaniji.

To je druženje opisao kao "intimni sastanak između prijatelja".

Glasnogovornik Downing Streeta razgovore je ocijenio "vrućima i konstruktivnima" i rekao da su obojica čelnika ponovno istaknuli obveze prema bliskoistočnom mirovnom planom, poznatom kao road map.

Još nema nikakvih informacija je li Blair pritisnuo Sharona da poduzme korake u uspostavi mjera povjerenja koje su predložene mirovnim planom, kao što je napuštanje kolonističkih postaja na Zapadnoj Obali, koje su podignute bez dopuštenja izraelske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sharon je rekao Blairu kako je sada svima jasno da je Arafat glavna prepreka napretku izraelsko-palestinskog mirovnog procesa", rekao je izraelski dužnosnik.

"Arafat sabotira svaku priliku da učini korak naprijed i potkopava svaku inicijativu ili aktivnost palestinskog premijera Mahmouda Abbasa", dodao je.

Plestinci pak tvrde da je Sharon taj koji stopira mirovni proces tako što odbija njihove zahtjeve za oslobađanjem svih 6000 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Izrael je objavio da može osloboditi oko 300 Palestinaca, ali ne i zatvorenike koji su "okrvavili ruke" ili članove militantnih skupina, kao što su Hamas i Islamski Džihad.

No, izraelski dužnosnik najavio da bi Izrael mogao i popustiti u tim uvjetima nakon sastanka između Sharona i Abbasa idućeg tjedna, na kojemu će se razmatrati načini primjene mirovnog plana koji predviđa reciprocitetne korake koji bi u konačnici doveli do uspostave palestinske države 2005.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara