Sharon: Ruske bi rakete za Siriju mogle doći u ruke terorista

Izraelski premijer Ariel Sharon u četvrtak je u intervjuu za izraelski javni radio izrazio zabrinutost zbog eventualne opasnosti da protuzračne rakete što ih je Rusija prodala Siriji ne dođu u ruke "terorističkih skupina" te je od Palestinaca zatražio "potpuni prekid terorističkih akcija" kao preduvjet za primjenu smjernica međunarodnog mirovnog plana.

"Brine me mogućnost da takvo oružje dođe u ruke terorističkih skupina. Takva bi prodaja mogla biti izravna prijetnja sigurnosti Izraela", rekao je Sharon u intervjuu za izraelski javni radio dodavši kako Izrael "ne može intervenirati kada je riječ o ruskoj prodaji oružja trećim zemljama".

Za 27. i 28. travnja predviđen je posjet Izraelu ruskog predsjednika Vladimira Putina, što će biti prvi posjet jednog ruskog predsjednika toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelski je radio također objavio kako je predsjednik Putin u intervjuu za izraelsku televiziju koji će se emitirati u petak, potvrdio da je njegova zemlja zaključila ugovor o prodaji protuzračnih raketa Siriji, dodajući kako taj potez sigurno neće dovesti Izrael u opasnost. Prema istom izvješću Putin je kazao kako će spomenuto oružje "spriječiti izraelske zrakoplove da nadlijeću palaču" predsjednika Bašara al-Asada, no siguran je da ugovor neće "narušiti ravnotežu snaga na Bliskom istoku".

Izraelski borbeni zrakoplovi u kolovozu 2003. nadletjeli su palaču predsjednika Bašara al-Asada.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara