Sharonov sin mora policiji predati dokumentaciju u vezi s korupcijskim skandalom; Palestinci strahuju od afere

IZRAELSKI Vrhovni sud odlučio je u ponedjeljak da Gilad Sharon, sin premijera Ariela Sharona, mora policiji predati sve dokumente i video zapise koji se odnose na korupcijski skandal povezan s jednim grčkim otokom.

U ponedjeljak je palestinska vlast izrazila srahovanja da će premijer Sharon pokrenuti operacije na okupiranim područjima kako bi skrenuo pozornost javnosti s korupcijske afere u koju je umiješan.

"To je unutarnje izraelsko pitanje no strahujemo da će Izrael pokušati skrenuti pozornost izraelske javnosti s korupcije dodatnim ubojstvima, upadima na područja i prolijevanjem palestinske krvi", kazao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pet sudaca Vrhovnog suda odlučilo je da Gilad Sharon mora predati sve dokumente kako bi se omogućila istraga tog slučaja. U siječnju je izraelski sud podignuo optužnicu protiv poslovnog čovjeka Davida Appela za pomdićivanje Sharona. Appel je navodno premijerovoj obitelji krajem 90-ih isplatio stotine tisuća dolara kako bi mu Sharon, u to vrijeme ministar vanjskih poslova, pomogao oko gradnje odmarališta na nekom grčkom otoku.

Appel je angažirao Sharonova sina Gilada kao savjetnika iako mlađi Sharonov sin nije imao nikakva profesionalnog iskustva. Policija je pretpostavila da je Appel tako želio ostvariti utjecaj na Ariela Sharona i nagovoriti ga da u Grčkoj lobira za odobravanje toga projekta.

Izraelska državna tužiteljica Edna Arbel predala je u nedjelju nacrt optužnice protiv premijera, a ministarstvo pravosuđa objavilo je da će glavni državni odvjetnik Menachem Mazuz donijeti konačnu odluku o tome hoće li 76-godišnji premijer biti izveden pred sud.

Izvor iz ministarstva procijenio je da bi Mazuzu moglo trebati oko mjesec dana da donese odluku o Sharonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara