Sharonova stranka ima najveće izglede za pobjedu na izborima

KADIMA, stranka centra izraelskog premijera Ariela Sharona, pobijedila bi na izraelskim parlamentarnim izborima 28. ožujka čak i bez svog bolesnog čelnika, pokazale su dvije novinske ankete objavljene u petak.

Ove dvije novinske ankete prva su ispitivanja političkog raspoloženja javnosti za nedavno osnovanu Sharonovu stranku otkako je izraelski premijer pretrpio moždani udar u srijedu a liječnici najavili da nije vjerojatno da će se Sharon moći javno nastaviti baviti politikom.

Ispitivanja javnog mišljenja koje je u petak objavio dnevnik Haaretz pokazalo je da bi Kadima pod vodstvom obnašatelja dužnosti premijera Ehuda Olmerta osvojila 40 mjesta u parlamentu od 120 zastupnika, što je mnogo više od desne stranke Likud i laburističke stranke lijevog centra.

Laburisti i Likud osvojili bi 18 i 13 mjesta u parlamentu, pokazalo je istraživanje Haaretza koji napominje također da na potporu Kadimi možda utječe i suosjećanje zbog Sharonove bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Yedioth Ahronotoh u svojoj anketi navodi slične rezultate. Istraživanje ovog lista pokazuje da bi Kadima predvođena Olmertom osvojila 39 mjesta u parlamentu ali i da bi osvojila 42 ako bi je vodio iskusni izraelski državnik Shimon Peres koji je nedavno napustio laburiste i pridružio se Kadimi.

Sharon je u studenom napustio stranku Likud i osnovao Kadimu, stranku centru, s obrazloženjem da više ne želi imati vezane ruke u ostvarenju svoje diplomatske strategije za okončanje sukoba s Palestincima.

(Hina) xakoz ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara