SHIMON PERES TRAŽI POVLAČENJE IZRAELA IZ GAZE KAO MIROVNU GESTU

Bivši izraelski premijer Shimon Peres, skeptičan oko naznaka Ariela Sharona o poduzimanju jednostranih koraka prema Palestincima, pozvao je u utorak premijera da dokaže svoju iskrenost izraelskim povlačenjem iz pojasa Gaze.

Peres je rekao da većina Izraelaca nije uvjerena u planove koje iznosi Sharon za eventualno odustajanje od nekih izoliranih židovskih naselja i povlačenje granica palestinske države po kratkom postupku ako propadne mirovni plan koji podupire SAD.

Ta inicijativa, koju su izraelski mediji proglasili "Sharonovim planom", izazvala je oštre kritike palestinskog predsjednika Jasera Arafata, ali i Sharonove desničarske stranke Likud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Peres, čelnik oporbene Laburističke stranke lijevog centra, izjavio je da ako Sharon misli ozbiljno, mora prijeći s riječi na djela i odmah povući vojnike i doseljenike iz Gaze.

"Ne vidim nikakav razlog za naše ostajanje u Gazi", rekao je Peres u Tel Avivu. "Gaza je teret na našim plećima".

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuje da se većina Izraelaca slaže s tim. Većina je pokazala voljnost da se oprosti s naseljima u Gazi, gdje živi oko 7.000 Židova u okruženju više od milijuna Palestinaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara