Shroeder: EU mora postići dogovor oko Ustava u 2004.

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da Europska unija mora riješiti svoje nesuglasice oko budućeg Ustava ove godine ili će biti suočena s rizikom da neke zemlje uspostave svoje vlastite integracije.

Međutim, Schroeder je rekao za tjednik Der Spiegel da neće pristati na kompRomis i odustati od svog stajališta da težina glasova mora dati Njemačkoj veći udio u biračkom pravu koji će odgovarati njezinom statusu kao najnapučenijoj zemlji u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stavili smo na stol ono što smatramo pravilnim. Vidjet ćemo možemo li dobiti odluku na temelju toga najkasnije do kraja 2004.", rekao je. "Svakako ćemo morati vidjeti postoje li područja na kojima se možemo približiti. Međutim, neće biti ustupaka oko težine glasova", istaknuo je.

On je upozorio da bi neuspjeh u postizanju dogovora oko Ustava mogao dovesti do Europe "dvije brzine" u kojoj bi neke zemlje nastavile s integracijom u nizu područja brže od EU-a u cjelini. "Ja to ne želim, ali moram biti spreman na to da bi se stvari mogle kretati u tom smjeru", kazao je.

Schroeder je rekao da će Njemačka i njezina bliska saveznica Francuska ostati predane integraciji unutar EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara