šibenik: prosvjedovali radnici elemesa

Radnici šibenskog Elemesa, TLMove tvornice za proizvodnju aluminijskih profila, danas su organizirali, kako su kazali, spontani prosvjed jer već mjesecima nemaju posla, upozorivši kako bi se kod njih mogao ponoviti slučaj sisačke Željezare.

Istaknuli su kako već nekoliko mjeseci na poslu igraju nogomet i kartaju se jer nemaju što raditi, a to ne prihvaćaju iako redovito primaju plaću. Okrivljuju komercijalnu službu Uprave TLM-a koja, po riječima Duška Sivara, sindikalnog povjerenika, namjerno ne ugovara poslove jer žele obezvrijediti Elemes kako bi ga nekomu jeftino prodala.

Povod za prosvjed bio je zahtjev Uprave TLM-a da četrdesetak radnika Elemesa prijeđe raditi u TLM-ovu Presaonicu, a oni kažu da su ti poslovi ispod njihove kvalifikacije, te zamjeraju Upravi što nije sa svakim pojedinačno razgovarala. Zahtijevaju da direktor Elemesa Ivan Kralj bude opozvan jer smatraju da je nesposoban za posao koji obavlja.

Kralj je na današnjem prosvjednom skupu novinarima izjavio da na tržištu ima posla za Elemes, ali da mu nije poznato zašto se poslovi ne sklapaju. Elemes je, posebno prije rata, radio na velikim građevinama i u Hrvatskoj i Europi pa radnicima nije jasno kako to da s takvim preporukama ne mogu sklopiti nijedan ugovor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duško Sivar tvrdi da je u zadnje vrijeme Elemes dobio ponude za poslove ukupno vrijedne 10 milijuna njemačkih maraka, ali da ih je Uprava TLM-a spremila u ladicu.

Radnici koji su se okupili u upravnoj zgradi Elemesa zahtijevali su da dođe predsjednik Uprave TLM-a Zdravko Petković i objasni im zašto je Elemes doveden u položaj da nema što raditi, ali se on do kraja radnog vremena nije pojavio pa će prosvjed vjerojatno biti nastavljen i sutra.

Elemes zapošljava 160 radnika, a po novom preustroju u TLM-u polovica je višak. Nedavno je poništen i drugi natječaj za prodaju te tvornice iako je bilo zainteresiranih kupaca. Uprava je ocijenila da cijene koje su ponudili ti kupci nisu primjerene. Radnici su danas kazali kako pristaju i na to da Elemes bude prodan za kunu samo da se svima jamči posao, a ne da budu otpušteni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara