šibenik svečano proglašen gradom kulture republike hrvatske

Ministar kulture Antun Vujić danas je u 13 sati na prigodnoj svečanosti u obnovljenom Šibenskom kazalištu proglasio Gradom kulture Republike Hrvatske. L

Ministarstvo kulture prihvatilo je prošli mjesec inicijativu grada Šibenika da se u Hrvatskoj, po uzoru na europsku tradiciju, utemelji manifestacija Grad kulture te da zbog više znatnih ulaganja u kulturu, brige za kulturne spomenike i povijesnu baštinu te vrijednih kulturnih priredaba, čast prvoga Grada kulture pripadne Šibeniku.

Stimulativni projekt Grada kulture, u kojem sudjeluju lokalna zajednica i Ministarstvo kulture, počinjemo sa Šibenikom koji je u zadnje vrijeme učinio mnogo, unatoč vrlo tešku gospodarskom stanju, rekao je na svečanosti ministar Vujić.

"Obnovljeno je Kazalište, upravo se gradi Gradska knjižnica koja će biti središte novog identiteta grada, obnavljaju se i mnogi drugi objekti i spomenici. Djeluje i Muzej, a Gradska knjižnica je i izdavačka kuća koja je do sada objavila sedamdesetak vrlo vrijednih naslova. Dakako, tu je i bogata festivalska tradicija, kao i poslovi u vezi s obnovom tvrđave sv. Nikole", rekao je ministar kulture.

Istaknuo je i namjeru gradske uprave da tvrđavu sv. Mihovila preuredi, među ostalim, u pozornicu, ljetno kazalište odnosno ljetni kulturni centar. Ministarstvo će na već uloženih milijun kuna u obnovu te tvrđave dodati još milijun kuna, rekao je Vujić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se kako će primjer grada Šibenika potaknuti i druge gradove i da ćemo imati zanimljivo i korisno natjecanje, kazao je Vujić, dodavši da će se od sljedeće godine raspisivati natječaji za Grad kulture.

Dogradonačelnik Zoran Smolić rekao je da će proglašenje Gradom kulture Šibenik iskoristiti za atraktivnu prezentaciju i afirmaciju svojih golemih kulturnih i umjetničkih mogućnosti. Osim toga bit će to za Šibenik neprocjenjivo vrijedna promidžba, a nije zanemariva ni izgledna zarada, jer će se privući nova ulaganja u kulturne projekte.

Proglašenje Gradom kulture Republike Hrvatske za 2003. Šibenik je obilježio prigodnim raskošnim programom u obnovljenu kazalištu.

(Hina) fd jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara