šibenski gradonačelnik povukao ostavku

Šibenski gradonačelnik Milan Arnautović (SDP) povukao je na početku sjednice Gradskog vijeća ostavku koju je podnio 9. listopada pa vijećnici danas nisu odlučivali o toj točki što je trebala biti prva točka dnevnog reda.

Obrazložio je kako je to politički odgovoran čin u vrijeme kad je sjednica Gradskog vijeća, kako je kazao, sazvana da se njega smijeni, a da istodobno nije predviđen izbor novog gradonačelnika pa gradska vlast, ionako krnja nakon izlaska koalicije HNS-a, ne bi mogla funkcionirati.

Današnju je sjedincu sazvao potpredsjednik Gradskog vijeća Goran Jurković iz HNS-a.

Ivica Poljičak, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, koji u Gradskom vijeću ima 10 mjesta, povlačenje ostavke nazvao je politički nemoralnim i nevjerodostojnim činom kojim gradonačelnik od sjednice Vijeća radi, kako je ustvrdio, cirkus. Vijećnici HDZ-a su zatim napustili sjednicu, a pridružili su im se i ostali oporbeni vijećnici, Željko Burić iz HSLS-a, te nezavisni Ivan Medić i Ante Gašperov Čače. Nakon njihova odlaska više nije bilo kvoruma jer je u Gradskoj vijećnici ostalo 12 vijećnika SDP-a, HSS-a, HNS-a i neovisna vijećnica dr. Višnja Vranković pa je sjednica prekinuta.

Vijećnici HNS-a, koji su prije mjesec dana izišli iz gradske koalicijske vlasti i za koje je Arnautović tvrdio da povratak u koaliciju uvjetuju njegovim odlaskom, ostali su na sjednici. Potpredsjednik GV-a Goran Jurković u izjavi novinarima kazao je da to ne znači povratak HNS-a u koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi samo dajemo za pravo gradonačelniku Arnautoviću da podnesenu ostavku i povuče i o tomu se nema što raspravljati. Najvažnije je da gradska vlast sada može ponovno funkcionirati. Za mene osobno je takav rasplet za sada i poželjan jer se mogu posvetiti isključivo predizbornoj kampanji za državne izbore", izjavio je Jurković.

Ivica Poljičak je u ime HDZ-a novinarima kazao kako će njegova stranka razmotriti novonastale okolnosti i da će vjerojatno zatražiti uvrštenje u dnevni red sjednice Gradskog vijeća glasovanje o povjerenju gradonačelniku Arnautoviću u čemu ih, kako tvrdi, podupire dostatan broj vijećnika. To nisu mogli predložiti na jučerašnjoj sjednici jer po Statutu od podnošenja takva prijedloga do glasovanja mora proći tjedan dana.

Arnautović je ostavku na mjesto gradonačelnika podnio 9. listopada, obrazloživši to moralnim činom jer je gradska vlast nakon izlaska HNS-a iz koalicije izgubila legitimnost. Tada je pozvao sve vijećnike da podnesu ostavke kako bi se mogli raspisati izvanredni izbori i sastaviti nova gradska vlast, ali to nije prihvaćeno.

Na konferenciji za novinare koncem listopada Arnautović je rekao da je SDP-u neprihvatljiv uvjet HNS-a da će ostati u koaliciji ako se on povuče s mjesta gradonačelnika.

(Hina) df vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara