SiCG: Specijalni tužitelj preuzeo istrage protiv Kosovara

SPECIJALNI tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević preuzeo je istražne postupke protiv Hashima Thaqija, Agima Qekua, Ramusha i Dauta Haradinaja, zbog sumnje da su počinili genocid, odnosno da su se bavili terorizmom, priopćilo je u srijedu srbijansko ministarstvo pravosuđa.

Specijalni tužitelj, kaže se u priopćenju tog Ministarstva, preuzeo je istražni kazneni postupak koji se, zbog optužbi za genocid, protiv Thaqia i Qekua vodi u Okružnom sudu u Nišu, te postupak protiv braće Haradinaj, koji se, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo terorizma, vodi u Okružnom sudu u Leskovcu, kamo je, nakon intervencije NATO-a 1999. godine, premješten Okružni sud iz Peći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je, po Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinitelja ratnih zločina, specijalni tužitelj ovlašten goniti sve počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjene na prostoru bivše SFRJ, bez obzira na državljanstvo i nacionalnu pripadnost.

Po međunarodnim tjeralicama koje su raspisali srbijanski organi, nedavno su bili uhićeni Thaqi i Qeku, ali su nakon intervencije nadležnih iz Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) bili pušteni na slobodu.

Agim Qeku je zapovjednik Kosovskoga zaštitnog korpusa, Hashim Thaqi je čelnik Demokratske stranke Albanaca a Ramush Hardinaj je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara