Sidnikati riječke luke o upravinom otkazu kolektivnog ugovora

PREDSTAVNICI tri sindikata koji djeluju u riječkoj Luci na današnjoj su konferenciji za novinstvo u Rijeci, reagirajući na otkaz Kolektivnog ugovora od strane Uprave "Luke Rijeka", izvijestili da će pokrenuti postupak mirenja pred mirovnim vijećem a ako taj postupak ne uspije da će organizirati industrijske akcije.

Predsjednici Samostalnog sindikata zaposlenika riječke Luke, Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj Luci i Lučkog slobodnog sindikata, u zajedničkom su priopćenju ustvrdili da je Kolektivni ugovor otkazan jednostrano i bez navoda razloga te da sidnikati ne mogu i ne žele prihvatiti takav raskid ugovora.

Sindikati su od Uprave dobili obavijest o otkazu Kolektivnog ugovora 6. kolovoza.

U današnjem priopćenju su naveli da se Uprava odlučila na takav potez jer da nije u stanju poštivati mnoge odredbe iz ugovora. Kao primjer su naveli Luku Ploče gdje se po njihovim riječima poštuje Kolektivni ugovor iako je promet robe dvostruko manji a ostvareno je u 2002. godini 7 milijuna kuna dobiti, dok "Luka Rijeka" ima u istoj godini gubitak od 27 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici tri sindikata upozorili su na, kako su naveli u priopćenju, sumnjivo znanje i sposobnost vođenja poslovanja Uprave, navevši kako su rashodi sve veći u odnosu na prihode. Navode da je krajnje vrijeme za detaljnu analizu poslovanja te da u ovome ima elemenata i za provođenje istrage Državnog odvjetništva i USKOK-a, ali da odluku o tome mora donijeti vlasnik, Hrvatski fond za privatizaciju.

Predsjednik NSZRK Vlatko Mandekić upozorio je i na, kako je naveo, neistinito iznošenje podataka Uprave o nedavnom pretovaru kontejnera s broda izraelskog "Zim Line". Kazao je da je iskrcano 14, a ukrcano samo 5 kontejnera, a ne 50-ak.

(Hina) dsil jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara