sigurna plovidba hrvatskim morem

Plovidba hrvatskim morem je sigurna, iako neki stari brodovi, posebice tankeri, ugrožavaju sigurnost, istaknuo je na današnjoj javnoj tribini u Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu glavni pomorski inspektor kapetan Mario Babić.L

Javnu tribinu o stanju plovidbenoj sigurnosti priredilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza u suradnji s Udrugom pomorskih kapetana, a sudjelovalo je 50-ak pomoraca iz Splitsko-dalmatinske županije.

Kapetan Babić je istaknuo da na pomorskim kartama nisu točno upisane dubine u nekim našim lukama, ad su luke slabo opremljene za zaštitu od onečišćenja te da su luke istrošene, a velik ih je broj izgrađen još u doba Austro-Ugarske.

U hrvatskim lukama u prošloj je godini ukrcano ukupno 7,830.530 tona tereta a iskrcano 10,395.194 tone, od toga na opasne terete, poput nafte, otpada 8,439.283 tone. Kroz hrvatske luke lani je prošlo više do 7,700.000 putnika i oko 2,280.000 automobila. Bilo je ukupno 153.028 uplovljenja brodova i 46.477 uplovljenja stranih jahta i brodica. Kapetan Babić istaknuo je da su strane jahte i brodice najčešći uzročnici pomorskih nesreća jer njihove posade ne poznaju pomorske propise i najčešće nisu uvježbani za navigavanje.

U hrvatskim brodskim upisnicima upisano je 1325 brodova od toga 377 teretnih, s prosječnom starosti od 47 godina.

Analiza hrvatske flote pokazala je da su najstariji brodovi za opći teret, ribarski brodovi i tankeri za prijevoz ulja, te putnički brodovi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani su od 1109 inspekcijskih nadzora brodova pod hrvatskom zastavom za 459 utvrđeni nedostatci a za 85 zabranjeno je isplovljenje. Najčešći se nedostatci odnose na brodske isprave i knjige, sigurnost općenito, sigurnost navigacije i opremu za spašavanje.

Prošle godine inspektori su pregledali i 476 stranih brodova, od toga su za 262 utvrđeni nedostatci a za 57 je zabranjeno isplovljenje. Inspekcijski pregledi stranih brodova obavljaju se po Pariškom memorandumu kojega je Hrvatska punopravna članica od 1997.

Prošle godine inspektori sigurnosti plovidbe također su obavili ukupno 325 pregleda luka i 682 pregleda pomorskog dobra što je oko 13 posto više nego 2001.

Podneseno je ukupno 148 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog povrjede pomorskog dobra te je uklonjeno ukupno 15 bespravno izgrađenih objekata na pomorskom dobru.

Inspektori pomorske plovidbe podnijeli su lani 297 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih osoba (zapovjednika i brodara) što je za oko 33 posto više nego 2001.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara