Sigurnosna ograda: Palestinci upozoravaju na teške posljedice

PALESTINSKA samouprava u četvrtak je upozorila da bi odluka Izraela o izgradnji novih dijelova sigurnosne ograde na Zapadnoj obali mogla imati "teške posljedice na sigurnosnom i politikom planu".

"Palestinska samouprava smatra da ta kolonijalistička i ekspanzionistička odluka pokazuje odlučnost Izraela da nastavi stvarati probleme te da onemogući primjenu smjernica međunarodnog mirovnog plana", izjavio je službeni palestinski glasnogovornik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvom odlukom izraelska vlada zadaje fatalan udarac svim mirovnim i sigurnosnim naporima čija je svrha uspostaviti stabilnost u regiji. Svrha izgradnje novih dijelova sigurnosne ograde je prekinuti napore koju je do sada uložila međunarodna Četvorka te ugroziti viziju o dvjema državama", izraelskoj i palestinskoj, koje bi živjele u miru jedna pored druge, dodao je.

Kabinet izraelskog premijera Ariela Sharona odobrio je izgradnju novoga dijela sigurnosne ograde koja bi se trebala protezati na oko 45 km od naselja Elkana na sjeveru do vojne baze Ofer na Zapadnoj obali, uz samu "zelenu liniju" koja razdvaja Izrael od teritorija okupiranih 1967. Do sada je izgrađeno 140 km ograde koja bi ukupno trebala biti duga 350 km.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara