Silvija Luks postaje veleposlanica RH u Francuskoj?

PROCEDURA dobivanja agremana za 18 hrvatskih diplomatskih misija u svijetu popriličo se odužilla, no ako je za vjerovati Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te Uredu predsjednika i premijera, ona bi trebala biti okončana kroz četiri do osam tjedana.

Od imena koja pretendiraju za šefove spomenutih misija siguran je tek Branko Baričević, koji će na mjestu šefa misije u EU zamijeniti Mirjanu Mladineo.

Poznato je kako će ona postati šefica misije u UN-u nakon imenovanja Vladimira Drobnjaka na funkciju glavnog pregovarača s Europskom Unijom.

Do sada su dogovoreni kandidati za veleposlanička mjesta u Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Egiptu, Južnoafričkoj Republici, Japanu, Australiji, Kanadi, Brazilu, Argentini te u misiji pri NATO-u.

Dogovor za veleposlanike u Mađarskoj, Norveškoj i u UNESCO-u još uvijek nije postignut, a mjesta generalnih konzula u Muenchenu, Stuttgartu, Banjoj Luci, Tuzli te u Perthu u Australiji također su popunjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao osnovni kriteriji pri predlaganju kandidata navodi se težnja ka pomlađivanju kadra i angažiranju maksimalnog broja profesionalnih diplomata.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zajedno s uredima predsjednika i premijera posebno se potrudilo izvesti smjenu s izbjegavanjem politizacije imenovanja. Sudeći po imenima o kojima se nagađa u Jutarnjem listu, vjerojatno neće biti teško prosuditi koliko su uspjeli u svom naumu.

Tako bi novi veleposlanik Hrvatske pri NATO-u mogli postati Veselko Grubišić ili bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji je tu funkciju napustio zbog niza afera.

Hrvatsku bi u Francuskoj mogli predstavljati aktualni generalni direktor HRT-a Mirko Galić ili novinarka Silvija Luks, zbog koje se HTV morao ispričavati gledateljima nakon Silvijinog "rada" na emisiji posvećenoj američkim predsjedničkim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara