SIMENON OBJAVLJEN U UGLEDNOJ BIBLIOTECI LA PLEIADE

Georges Simenon, koji bi 13. veljače 2003. bio napunio 100 godina, nikad za života nije bio prihvaćen u svijetu književnosti koji mu je prigovarao da previše piše te da je bez stila, no romanopisac se uspio "osvetiti" i njegova djela objavljena su u uglednoj biblioteci La Pleiade izdavačke kuće Gallimard. L

Među 192 romana u njegovu opusu (u što se ne ubrajaju tzv. "popularni" romani, koje je napisao pod pseudonimom), 21 djelo, koje obuhvaća najbitnije razdoblje njegova stvaralaštva - između 1931. i 1967. - sakupljeno je u dva toma.

Oni su predstavljeni 6. svibnja u belgijskom Liegeu, rodnom gradu pisca, i to je ujedno prvi put da se djelo iz biblioteke La Pleiade predstavlja izvan Francuske.

Između ostalih, uključeno je i pet djela o inspektoru Maigretu koji je početkom tridesetih godina predstavljao novu vrstu detektiva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijesti, reportaže i biografski zapisi nisu sadržani u ova dva toma, a primjerice knjiga "Pedigree", iako predstavlja središte autorova opusa, nije uključena zbog svoje opširnosti.

U odabiru djela primijenjena su tri kriterija: različita razdoblja piščeva stvaralaštva (francusko, američko, švicarsko), različita razdoblja suradnje s izdavačkim kućama (Fayard, Gallimard i Presses de la Cite) te romani koji predstavljaju njegovo ukupno stvaralaštvo.

Svi romani objavljeni su u originalnom izdanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara