Simonić: Liječničkom sindikatu ponudit ćemo u prosjeku 10 posto veću plaću

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić izjavio je danas da će Vlada Liječničkom sindikatu ponuditi povećanje plaća kroz plaćanje specifičnih uvjeta rada u iznosu od prosječno deset posto.

´Sada liječnici primaju šest posto veću plaću za teške uvjete rada, a mi predlažemo da raspon bude veći i da neki dobivaju i 22 posto veću plaću, primjerice kao kirurzi, liječnici sudske medicine ili patolozi´, rekao je Simonić za Hrvatski radio uoči večerašnjih pregovora između Vlade i Hrvatskog liječničkog sindikata.

Simonić je dodao da treba učiniti kvalitetnu analizu i eventualnu reviziju koeficijenta liječnika, ali da bi do mijenjanja koeficijenata moglo doći tek na jesen kada će se pripremiti novi sustav koeficijenata, prenio je radio.

Simonić je rekao da Vlada želi doprinjeti hitnom prekidu štrajka jer se radi o izuzetno mučnoj i za građane opasnoj situaciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Vlada smatra da štrajk liječnika treba hitno završiti i da je pitanje dana kada će se postići sporazum sa štrajkaškim odborom Hrvatskog liječničkog sindikata´, rekao je.

Dodao je da je najvažniji cilj Vlade osigurati dostupnost zdravstvene usluge svim građanima te omogućiti kvalitetnu zdravstvenu skrb svima. ´Da bi se to učinilo bilo je potrebno smiriti napetost između sukobljenih strana, a to je učinjeno na sinošnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva kada je dogovoreno da neće biti više ucjena, prijetnji, ni grubih riječi´, kazao je Simonić.

Također je istaknuo kako Vlada drži da ne dolazi u obzir strukovni ugovor samo za liječnike. ´Potrebno je hitno završiti Kolektivni granski ugovor za cijelo zdravstvo i stoga pozivam Hrvatski liječnilki sindikat da doprinese tom Ugovoru´, rekao je Simonić, dodavši kako Vlada želi da u granskom Kolektivnom ugovoru budu sadržani i svi bitni principi koji štite liječničke interese.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara