Simonić na regionalnoj konferenciji o granicama u Ohridu

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ante Simonić sudjelovao je u četvrtak s hrvatskim izaslanstvom u radu dvodnevne Regionalne konferencije o sigurnosti i upravljanju granicama, koja se održava u Ohridu, priopćeno je u petak iz hrvatske Vlade.

U hrvatskom izaslanstvu bio je i voditelj Misije Republike Hrvatske pri EU Vladmir Drobnjak te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova.

Konferencija je okupila visoka izaslanstva mnogih zemalja te predstavnike četiri partnerske organizacije. Tako je na konferenciji sudjelovao Erhard Busek, koordinator Pakta o stabilnosti, Jan Kubis, glavni tajnik OESS-a, Lord George Robertson, glavni tajnik NATO-a, i Reinhard Priebe, direktor EU za zapadni Balkan, nastavlja se u priopćenju.

Predstavnici zemalja zapadnog Balkana usuglasili su zajedničku strategiju o uspostavi otvorenih i sigurnih granica u regiji, čiji je cilj da se granicama dobro upravlja i da one budu otvorene za gospodarstvo, turizam i ostale grane u kojima zemlje surađuju, ali da istovremeno budu zatvorene i nepropusne za sve oblike kriminala i terorizma. Istaknuto je da granice treba demilitarizirati, informatički umrežiti te uspostaviti dobru suradnju država i njihovih policijskih i carinskih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrnuvši se na situaciju u Europi i svijetu u pogledu terorizma, organiziranog kriminala, izbjeglica, krijumčarenja droga i ilegalnih migracija, Simonić je u svom govoru istaknuo važnost uspostave sigurnih i otvorenih granica. Ističući napredak koji je postigla Hrvatska on je rekao da je sustav u Hrvatskoj u potpunosti uspostavljen prema demokratskim standardima. Naglasio je da Hrvatska uvodi promjene u skladu sa standardima Europske unije za čije je članstvo podnijela zahtjev.

Na kraju svog obraćanja sudionicima konferencije Simonić je istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva učinkovitog upravljanja granicama učinkovito suzbijanje svih oblika kriminala, uključujući i organizirani kriminal te dodao kako je preduvjet tome brza i stalna razmjena informacija između svih nadležnih nacionalnih i međunarodnih institucija. U tom je smislu istaknuo važnost koju Hrvatska pridaje tom području ulaganjem napora da bi zaključila operativni sporazum s EUROPOL-om i pristupila Konvenciji o zaštiti podataka.

Cilj je konferencije bio poboljšanje učinkovitosti sustava upravljanja granicama u skladu s europskim standardima. Na konferenciji je istaknuto kako će međunarodne institucije na sve načine podupirati razvoj integriranog upravljanja granicama, stoji na kraju priopćenja.

(Hina) pp nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara