Simonić: Nacionalni program za Rome bit će gotov do sredine godine

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić pozvao je danas romske udruge, institucije i nevladine udruge da prije ljeta završe javnu raspravu o radnom prijedlogu teksta nacionalnog programa za Rome kako bi do sredine godine Hrvatska imala program i mogla početi rješavati probleme romske populacije

Simonić je to rekao na okruglom stolu o radnom tekstu nacionalnog programa za Rome, kojega je danas u Zagrebu organiziralo Vijeće Europe u suradnji s Vladinim uredom za nacionalne manjine.

Cilj je programa snimiti postojeće stanje, definirati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, tko će ih provoditi, koliko koštaju i rokove ostvarenja.

Čak se pouzdano niti ne zna koliko Roma ima u Hrvatskoj, po zadnjem popisu stanovništva radi se o 10.000, ali se govori i 30.000 i više rekao je.

Naveo je da je riječ o golemom projektu u čiju izradu su bili uključeni predstavnici Vijeća Europe, niz vladinih institucija, ministarstava, predstavnici Roma.

Michael Guet iz Odjela za Rome pri Vijeću Europe zahvalio je hrvatskoj Vladi na uspješnoj suradnji s Vijećem Europe započetoj prije dvije godine u rješevanju problema Roma i izradi nacionalnog programa. Riječ je o kvalitetnom tekstu jednoj od najboljih strategija u jugoistočnoj, ako ne i cijeloj Europi, rekao je. Čestitao je hrvatskoj Vladi jer je za razliku od vlada drugih zemalja, posvetila puno vremena rješevanju strateških pitanja Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Borislav Graljuk istaknuo je da su zastupnici ponosni što po pitanju prava manjina Hrvatska dokazuje da joj je mjesto u EU.

Nusret Seferović je u ime Roma rekao da je nacionalni program rezultat rada i romskih udruga.

Egzistencijalne probleme Romi ne mogu riješiti bez potpore države, i to je dugotrajan proces, a najvažniji problemi su dobivanje državljanstva, osnutak kulturnog centra, obrazovanje, socijalna i zdravstvena skrb, zapošljavanje i stanovanje, rekao je.

(Hina) bma sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara