Simonić se nada da će štrajk sutra završiti, Babić kaže da se nastavlja

NAKON poslijepodnevnih pregovora u Ministarstvu zdravstva potpredsjednik Vlade Ante Simonić izjavio je kako se nada da će štrajk liječnika sutra biti prekinut, dok je predsjednik Štrajkačkog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao kako se štrajk zasad nastavlja u istom opsegu.

Obje strane su izrazile nadu da će se rješenje pronaći u idućih dan, dva.

Razgovori o liječničkim zahtjevima za povećanje plaća i prestankom štrajka su otvoreni, a cilj Vlade je da se smanje napetosti te što prije pronađe rješenje za problem koji se tiče jedne struke, ali i cijeloga zdravstva te svih ljudi u ovoj zemlji, izjavio je Simonić.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je kako je prvi kompromis koji je danas postignut taj da će Ministarstvo zdravstva povući naputak bolničkim upravama o prebrojavanju sudionika štrajka. Dodao je da je dogovoreno kako neće biti nikakvih sankcija liječnicima u štrajku i upravama bolnica.

Ni jedna strana nije željela detaljnije nakon sastanka govoriti o tarifnom dijelu pregovora, odnosno o pozicijama s kojih polaze u pregovore oko povećanja liječničkih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade Simonić najavio je daljnje konzultacije s Vladom oko pronalaženja kompromisnog rješenja. I predsjednik Liječničkog sindikata Babić rekao je kako se sutra namjerava konzultirati s članovima svoga Štrajkačkog odbora o daljnjim potezima Sindikata u pregovorima.

Neslužbeno se međutim doznaje kako je na pregovorima Babić, nakon što je Vlada ponudila svoj kompromis, obećao da će u znak ´popuštanja´ Sindikat opseg štrajka vratiti na početne pozicije, tj. da će se štrajkati tako da liječnici podršku zahtjevima sindikata daju isticanjem sindikalnog bedža. Babić je pak demantirao kako je to obećao na sastanku, rekavši da će tu mjeru sutra razmotriti Štrajkaški odbor.

Potpredsjednik Vlade Simonić prethodno je sudjelovao na pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva o kojem od lipnja 2002. s Ministarstvom zdravstva pregovaraju četiri sindikata.

Zdenka Gizić je, u ime Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnog sindikata djelatnosti zdravstva, izjavila kako su spremni nastaviti pregovore o granskom kolektivnom za cijelu djelatnost zdravstva.

Ustvrdila je kako Vlada ne podržava donošenje strukovnog kolektivnog ugovora samo za liječnike, što, kako je tvrdi, traži HLS, te pozvala taj sindikat da sjedne s njima za pregovarački stol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara