Šimonović: Do zaštite Jadrana kombinacijom širenja jurisdikcije i suradnje

PRIPREMNI sastanak za ministarsku konferenciju o održivom razvoju ribarstva na Sredozemlju, koja će se u studenom održati u Veneciji, počeo je u ponedjeljak s radom u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, uz sudjelovanje predstavnika 24 mediteranske zemlje, među kojima i Hrvatske.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku vodi zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović koji je uoči sastanka rekao kako će Hrvatska zastupati stajalište da je ključ za zaštitu Jadranskog mora "širenje nacionalne jurisdikcije i multilateralna suradnja".

"Mi ćemo poručiti da nam je svima stalo do Jadrana i da trebamo inteligentno i s puno dobre volje kombinirati nacionalne mjere i suradnju između država", kazao je Šimonović. To po njegovim riječima nije uzajamno isključivo rješenje. "Nacionalna jurisdikcija i multilateralna suradnja su jedini ključ da bi se Jadran zaštitio na dobro svih obalnih država".

Šimonović je naglasio da Hrvatska slijedi reforme koje predlaže zajednička ribarska politika EU, te da snažno podupire akcijski plan Europske komisije za zaštitu Sredozemlja, i u tom okviru prije svega zaštitu ribarskih resursa. Komentirajući činjenicu da Europska komisija u pripremnim dokumentima za konferenciju u Veneciji daje prednost ribolovnoj zoni pred gospodarskim pojasom, Šimonović je rekao kako je Hrvatska otvorila dijalog sa Europskom komisijom i svim mediteranskim državama, posebno sa svim jadranskim državama. Ribolovna zona i gospodarski pojas, po njegovim su riječima, "različiti oblici širenja jurisdikcije koji imaju i različite prednosti".

"Hrvatska je sklona razgovoru i slušanju tuđih argumenata, ali isto tako promoviranju svojih viđenja i svojih interesa", rekao je Šimonović dodajući kako predstojeća konferencija u Veneciji nosi i rizike, ali i šanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na toj konferenciji sudjelovat će 24 zemlje članice Opće ribarske komisije za Sredozemlje (GFTM) koji će na skupu utvrditi ciljeve ribarske politike na Sredozemlju, jačanje multilateralne suradnje te okvir za monitoring Sredozemlja i borbu protiv ilegalnog i nereguliranog ribarenja.

Slovensko izaslanstvo na sastanku u Bruxellesu vodi Jože Sterle, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Iznoseći slovenska stajališta o pripremnim dokumentima konferencije ocijenio je "da su oni dobro pripremljeni i pozitivni te da će se razgovarati o ilegalnom ribolovu na Mediteranu i drugim pitanjima. Glede mogućnosti bilateralnog susreta sa hrvatskim izaslanstvom, na kojem bi se razgovaralo o sporu glede širenja hrvatske jurisdikcije na Jadranu, rekao je kako susret nije dogovoren ali da "inicijative postoje i s jedne i s druge strane", ocijenivši to pozitivnim.

Voditelj Hrvatskog izaslanstva Ivan Šimonović održat će govor u poslijepodnevnom dijelu rada, a nakon toga će se u okviru političkih konzultacija sa Europskom komisijom sastati sa Enekom Landaburom, direktorom Opće uprave za vanjske odnose EK.

Na sastanku će biti govora o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, povratku izbjeglica i njihove imovine, reformi pravosuđa, Zakonu o medijima i regionalnoj suradnji. Sastanak će biti i prilika za konzultacije o hrvatskoj namjeri širenja jurisdikcije na Jadranu.

(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara