Sindikalci zastupnicima dijelili letke protiv izmjena Zakona o radu

ČELNICI pet sindikalnih središnjica ispred zgrade Hrvatskog sabora zastupnicima su dijelili letke protiv prijedloga izmjena Zakona o radu.

Sindikalci se protive izmjenama ZOR-a kojima bi se smanjila prava zaposlenih sve dok se ne uspostavi neovisno radno sudstvo te osigura isplata zajamčenih plaća i primjerena socijalna sigurnost radnika koji ostaju bez posla.

Vladu optužuju da su predložene izmjene jednostrane, bez i jednog izravnog pokazatelja koji bi dokazao njihovu opravdanost. Četiri su sporna prijedloga - smanjenje otpremnina, skraćenje otkaznih rokova, izjednačavanje rada na određeno i neodređeno vrijeme te povećanja broja zaposlenih kod malih poduzetnika koji mogu davati otkaze bez obrazloženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati traže da Vlada odustane od najavljenih izmjena, a u slučaju neprihvaćanja toga zahtjeva spremni su organizirati opći štrajk sa središnjim mjestom okupljanja na Markovu trgu. Sindikalci su zastupnicima rekli da ne treba povući cijeli tekst izmjena ZOR-a, već iz prijedloga izbaciti samo sporne dijelove.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako sindikalci od zastupnika očekuju da napokon postupe po svojoj savjesti, a ne po uputstvima Vlade. "Ne očekujemo potporu niti od jedne političke stranke posebno, već se nadamo da će u svim strankama konačno progledati", dodao je Sever.

Sindikalni čelnici uputili su se potom na razgovor s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem od kojega očekuju potporu, pogotovo jer su on i njegov radni tim vrlo kritični prema aranžmanu s MMF-om i Svjetskom bankom. "Od predsjednika Mesića očekujemo potporu sindikalnim zahtjevima jer Vlada nema niti jednog argumenta za najavljene izmjene ZOR-a", rekao je Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara