Sindikalisti izviždali Vladu i Sabor

ČELNICI sindikalnih središnjica i najvećih autonomnih sindikata poručili su danas s prosvjednog skupa na Markovu trgu da neće pristati na predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), jer bi se njima obespravilo hrvatsko radništvo.

Protiv predloženih izmjena ZOR-a glasno je prosvjedovalo preko 6.000 sindikalnih izaslanika koji su na Markov trg došli iz zagrebačkoga kluba Tvornica, gdje je jutros održan prvi hrvatski svesindikalni sabor.Sindikalci, odjeveni u pregače i okićeni sindikalnim obilježjima, parolama i zastavama, poručili su izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da jesu za izmjene ZOR-a, ali po mjeri radnika, a ne kapitala Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Sindikalni izaslanici, koji su doputovali iz čitave Hrvatske, više su puta glasno izviždali Vladu i Hrvatski sabor, čije su zastupnike pozvali da ne prihvate predložene izmjene ZOR-a.

´Mijenjajući ZOR bez suglasnosti sindikata Vlada kani smanjiti radnička prava na najnižu razinu´, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić upozorio je da će se na idućem prosvjedu okupiti 60.000 ljudi, ako Vlada ne osigura ravnotežu rada i kapitala.

´Učinit ćemo sve da dijalogom dođemo do te ravnoteže, ali i da se Vlada obveže na socijalnu zaštitu radnika´, rekao je Jurić.

Pozvao je sindikalce na nastavak zajedničke borbe protiv smanjenja radničkih prava, te na organiziranje drugog svesindikalnog sabora na 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada.

Predstavnik autonomnih sindikata izvan središnjica Stjepan Kolarić napomenuo je da strane investicije nisu dolazile u zemlje s jeftinom radnom snagom, nego u gospodarski i socijalno stabilne zemlje.

Predstavnik Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata za jugoistočnu Europu Jurgen Buxbaum kritizirao je Svjetsku banku zbog podrške izmjenama ZOR-a.

´Zar će smanjivanje otpremnina i skraćivanje otkaznih rokova smanjiti siromaštvo - kada bi to bila istina tada bi zemlje s najnižom razinom prava bile najbogatije, no stvarnost je potpuno suprotna´, rekao je Buxbaum.

Sindikalni čelnici danas nisu spominjali mogućnost organiziranja općeg štrajka, no na saboru u Tvornici odlučeno je da će sindikati u slučaju štrajka pružiti svu potrebnu zaštitu radnicima.Svesindikalni sabor, koji je 2003. proglasio ´Godinom borbe za dostojanstvo hrvatskog radništva´ odlučio je također pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma među hrvatskim građanima o smjeru gospodarsko-socijalne politike.

Po policijskim procjenama, na prosvjedu koji je protekao bez ikakvih izgreda okupilo se oko 6.000 ljudi. Skup je završio iza 13 sati kada su se sindikalci razišli s Markova trga.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara