Sindikat dao Ronku 15 dana za deblokadu računa Županije

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) priopćio je danas da je postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i toga sindikata jučer zaključen sporazumom u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana deblokadom računa Županije i nagodbom o dinamici isplate.

Ukoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat najavljuje štrajk.

Nagodba o dinamici isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Županije bila bi, prema sporazumu, zaključena u roku tri dana od deblokiranja računa Županije.

U zamjenu za traženi "time-out", župan Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički preispitati listu neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za zbrinjavanje, kaže se u priopćenju.

Sindikat ističe da se potpisanim sporazumom uspostavlja 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg župana Ronko treba naći način za deblokadu računa Požeško- slavonske županije.

U priopćenju Sindikat navodi da su moguća dva rješenja za deblokadu računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je Banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave Banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček", kaže se u priopćenju.

Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, "jest namirenje štete od 280 milijuna kuna" od strane Vlade RH.

Sindikat dodaje da postoji i treće, u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije, a to je raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i raspisivanje novih, izvanrednih izbora.

Ukoliko problem ne bude riješen u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do početka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju.

Sindikat podsjeća da Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara