Sindikat: Hrvatska bi mogla biti jedina članica EU s minskim poljima

AKO HRVATSKA postane članicom Europske unije (EU) 2007. ili 2010. godine mogla bi biti jedina država u EU koja će još biti zagađena minskim poljima, upozoreno je na današnjem okruglom stolu Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja.

Nacionalni program koji previđa završetak razminiranja Hrvatske do 2010. godine neće biti proveden ako se razminiranje nastavi sadašnjim tempom, mišljenje je sindikalaca, privatnih poslodavaca i predstavnika stranaka koji su se odazvali pozivu na skup.

Predsjednik sindikata Dražen Kiš upozorio je da su se plaće pirotehničara posljednjih mjeseci prepolovile, nije potpisan novi kolektivni ugovor, a 17 pirotehničara završilo je na burzi rada.

Do proljeća plaće su iznosile oko 11.000 kuna, da bi u zadnja tri mjeseca, zbog sve veće konkurencije među tvrtkama za razminiranje, pale na 6.500 kuna.

Kolektivni ugovor istekao je u proljeće, a novi nije potpisan, tako da je cijena rada oborena na minimum, tvrde sindikalci koji zbog takva stanja ponajviše krive ministra rada Davorka Vidovića, koji je trenutno predsjednik Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).

Oni traže da država hitno osigura dovoljno sredstava za razminiranje, zaključi novi kolektivni ugovor i odredi zaštitnu cijenu četvornog metra za razminiranje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, međutim, uvjeren je da će Hrvatska do 2010. biti potpuno razminirana.

U Hrvatskoj se problem razminiranja rješava po tržišnom modelu, uz stalni izvor financiranja, a to je proračun koji osigurava preko 90 posto sredstava.

Zbog toga se neprestano povećava broj tvrtki za razminiranje i raste broj pirotehničara - trenutno ima 608 domaćih pirotehničara s licencom i još 180 stranih kojima su, zbog 17 nezaposlenih domaćih pirotehničara, ukinute radne dozvole.

Još nikada se u Hrvatskoj nije toliko radilo na razminiranju kao ove godine, a posljedica takve konkurencije je i pad cijene rada, ustvrdio je Jungwirth dodavši da se cijena četvornog metra za razminiranje ne može utvrditi dekretom.

Također je naglasio da je tržišni pristup poboljšao kvalitetu razminiranja, tako da se usporedno s povećanjem razminirane površine smanjuje broj stradalih pirotehničara - ove godine povrijeđen je jedan, lani je bilo četvoro ozlijeđenih, a zadnja pogibija dogodila se 2001. godine.

Iako su organizatori na okrugli stol pozvali nekoliko ministara i predstavnike svih većih stranaka, odazvali su se samo iz HDZ-a, HSLS-a, HSS-a i Foruma hrvatske sloge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara