Sindikat Hrvatske pošte najavljuje prosvjede i štrajk

PREDSJEDNIK Republičkog sindikata radnika hrvatske pošte i telekomunikacija Jadranko Vehar najavio je danas prosvjede pred Ministarstvom pomorstva, prometa i veza i štrajkove, ako Uprava Hrvatskih pošta (HP) ne pristane na pregovore o povećanju plaća radnika.

U iduća dva tjedna organizirat ćemo prosvjede pred Ministarstvom prometa, a ako oni ne urode plodom, organizirat ćemo štrajk upozorenja 4. studenoga, pa i štrajk do ispunjenja zahtjeva sredinom toga mjeseca, rekao je Vehar na konferenciji za novinare.

S obzirom da plaće u HP-u nisu rasle od 2000. godine, sindikat traži da se radnicima na dostavi i prijamu pošiljaka plaća poveća za 15 posto, a ostalim radnicima za sedam posto.

Vehar kaže da je povećanje plaća moguće jer je lani HP ostvario dobit od 108 milijuna kuna, i to zahvaljujući smanjivanju materijalnih prava radnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da Uprava HT-a krši kolektivni ugovor i Zakon o radu jer radnike zakida za godišnje odmore, naknade za prekovremeni rad, preraspodjelu radnog vremena itd.

Zbog toga je sindikat pokrenuo više od 30.000 sudskih tužbi protiv HP-a, potražujući ukupno oko 350 milijuna kuna.

Vehar je ustvrdio da je ipak najvažnije ispraviti nepravde zbog kojih radnici za isti posao imaju i do 20 posto razlike u plaćama, pa je sindikat pokrenuo postupak pri Državnom inspektoratu kako bi se Uprava HP-a sankcionirala zbog takvih poteza.

Komentirajući istragu protiv člana Uprave Hrvatskog Telekoma Eugena Schulza zbog navodnog primanja mita, Vehar je kazao da su se na mjestu direktora za fiksnu telefoniju već izmijenila tri Nijemca, pa bi bilo vrijeme da većinski vlasnik Deutsche Telekom na to mjesto imenuje nekoga iz Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara