Sindikat i udruge trgovaca ne očekuju da će Zakon o trgovini izazvati otkaze

PREDSTAVNICI Sindikata trgovine, Ceha trgovine Hrvatske gospodarske komore i CBA grupe hrvatskoga nacionalnoga trgovačkog gospodarstva ustvrdili su danas da novi Zakon o trgovini ne bi smio izazvati otpuštanja radnika.

Izmijenjeni Zakon o trgovini primjenjuje se od 1. siječnja iduće godine, a njime se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom trgovinama većim od 200 četvornih metara, pa su neki veliki trgovački centri najavili otpuštanja velikog broja zaposlenih.

"Prijetnje otkazima su luk i voda u odnosu na nekoliko tisuća otkaza u malim trgovinama izazvanih otvaranjima velikih trgovačkih centara", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata trgovine Ana Knežević.

Ustvrdila je da 40.000 radnika, koji su prisiljeni raditi nedjeljom, godišnje odradi 25 milijuna prekovremenih sati, pa ne bi smjeli dobiti otkaze već bi se njihovo radno vrijeme trebalo svesti u zakonske okvire.

Dodala je da ima radnika koji su godinu i pol radili bez tjednog odmora, a zakoni su to tretirali samo kao prekršaj.

Ustavom i Zakonom o radu utvrđen je dan tjednog odmora, a isto nalaže i konvencija Međunarodne organizacije rada.

Knežević je ustavnu tužbu osam velikih trgovačkih centara protiv novog Zakona o trgovini ocijenila neutemeljenom.

Najavila je da će iza Nove godine, počnu li poslodavci u velikim trgovačkim centrima dijeliti otkaze radnicima, poslati na teren inspekciju rada kako bi provjerila jesu li poslodavci na mjesta otpuštenih zaposlili nove radnike.

Predsjednik Ceha Trgovine Boris Vukelić smatra očekivanom reakciju velikih trgovačkih centara koji su navikli na "slobodno lovište".

Kazao je da stranci koji investiraju u Hrvatsku u početku računaju i na 20 posto veću dobit nego li u matičnoj zemlji, a samo zbog minimalnog ograničavanja radnog vremena.

On smatra da će taj zakon, za koji drži da je na tragu pozitivne diskriminacije, bar malo pripomoći opstanku male trgovine i njezinih radnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara