Sindikat INE traži popust za kupnju dionica sadašnjim i bivšim radnicima

PREDSTAVNICI Sindikata Ine i naftnoga gospodarstva iznijeli su danas uoči početka druge faze privatizacije Ine, koja treba početi do 10. svibnja ove godine i u kojoj će se ponuditi 15 posto dionica građanima u javnoj ponudi i sedam posto sadašnjim i bivšim radnicima prijedlog posebnih pogodnosti za njihovu prodaju.

Predsjednik Sindikata Božo Mikuš rekao je objašnjavajući prijedlog da bi se dionice trebale prodavati po nominalnoj cijeni od 900 kuna za dionicu uz osnovni popust od 20 posto te dodatni od jedan posto za svaku godinu radnog staža u Ini i tvrtki Ina grupe. Prema prijedlogu, ti bi se popusti zbrajali, a Sindikat traži i da se omogući obročna otplata na 20 godina. Kupnja dionica, uz popust u kunskoj protuvrijednosti, bila bi ograničena na 10.000 eura. Sindikat traži i dodatne pogodnosti - za plaćanje dionica odjednom popust od 50 posto, koji bi se obračunavao na cijenu s popustom, a za obročnu otplatu na pet godina poseban popust od 25 posto, koji bi se također obračunavao na cijenu s popustom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kupnjom dionica jednim od spomenutih načina stječu se sva prava iz dionica (vlasnička i prava na dividendu). Dionice stečene uz te posebne pogodnosti ne bi se mogle prodavati sljedećih 10 godina, a ako bi se nakon toga prodavale, pravo prvokupa imala bi Republika Hrvatska, objasnio je prijedlog Sindikata njegov predsjednik Božo Mikuš.

Na novinarsko pitanje - nije želio procjenjivati koliko bi sadašnjih i bivših Ininih radnika moglo sudjelovati u kupnji dionica.

O inicijativi Sindikata za pripremu izbora predstavnika radnika u Nadzorni odbor Ine govorila je tajnica Sindikata Jasna Pipunić, koja je istaknula da bi taj postupak trebao biti dovršen do kraja ožujka, a do tada će se inicijativa potvrditi na skupovima radnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara