SINDIKAT METALACA PROTIV UVOZA TRAJEKATA

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović uputio je danas predsjedniku Vlade Ivici Račanu zahtjev da Vlada obustavi odluku riječke Jadrolinije o kupnji u inozemstvu novog trajekta za prometovanje prema dalmatinskim otocima te da članove Nadzornog odbora i Uprave Jadrolinije "pozove na odgovornost".

U pismu se navodi da je Jadrolinija državna tvrtka čije se poslovanje subvencionira s više od 50 posto.

"Nelogična i u svijetu jedinstvena je pojava da zemlja sa snažnom brodograđevnom industrijom kupuje gotova plovila, a da sanacijama i subvencijama od stotine milijuna dolara istodobno podupire izvoz brodova izgrađenih u domaćim brodogradilištima". Iz Sindikata ističu da su se domaća brodogradilišta povoljnim ponudama natjecala za gradnju trajekata, ali da ih je Uprava Jadrolinije odbila tvrdeći da su preskupi. "Odbijajući ponude, Jadroliniji je preostalo malo vremena za ugovaranje i izgradnju novoga trajekta prije početka turističke sezone, pa je jedina mogućnost bila kupnja gotova broda."

Uprava Jadrolinije postupila je neodgovorno, smatraju u Sindikatu. Navode da je jedna od odrednica vladine politike bila podupiranje domaće proizvodnje, posebice u investicijskim projektima državnih i javnih poduzeća. "Takva se politika trebala provoditi i pri obnavljanju Jadrolinijine flote, ali to nije činjeno jer je nekoliko trajekata nabavljeno u inozemstvu, a tek je ove godine ugovorena gradnja nekoliko trajekata u domaćim brodogradilištima."

Prosvjedno je pismo SMH dostavio i potpredsjednicima Vlade Slavku Liniću i Anti Simoniću, ministru gospodarstva Ljubi Jurčiću i ministru pomorstva prometa i veza Ronaldu Žuvaniću.

(Hina) hšup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara