Sindikat metalaca proziva Vladu zbog teškoća u Željezari

SINDIKAT metalaca Hrvatske prozvao je danas Vladu što se splitskoj Željezeri ne uključuje struja, tvrdeći kako je to politička odluka.

Regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju Vedran Dragičević rekao je kako se radnicima Željezare upravo isplaćuju tri od šest minimalnih plaća za kolovoz, rujan i listopad. Do 15. ožujka trebala bi se dogovoriti isplata preostalih plaća i razlika. ´No teškoće time nisu uklonjene jer je tvornica već 11. dan u mraku. Dug za struju popeo se na 7,5 milijuna kuna, a Željezara nije uspjela platiti ni ratu od dva milijuna kuna što je HEP-ov uvjet da pusti struju´, upozorio je.

´Ako je Vlada odlučila da HEP ne pušta struju dužnicima, onda je u redu da ista ta država, koja je i vlasnik HEP-a, riješi pitanje Željezare, t.j. da se sastane Vlada, HEP i Uprava´, rekao je i dodao: ´Vlada je u Željezaru uložila 50 milijuna maraka i ne može biti ravnodušna na ono što se s njom događa.´

Sindikat je upozorio da Željezara bez struje ne može pokrenuti proizvodnju od koje podmiruje svoje obveze te da štete koje zbog toga nastaju padaju na državu.

Ako struja i bude puštena, ocijenio je Dragičević, pojavit će se novi problem - nedostatak obrtnih sredstava. Zato bi ministar gospodarstva trebao hitno posjetiti Željezaru i utvrditi što se može učiniti i kako joj pomoći, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara