Sindikat: Ministarstva obećala pomoć za dvojicu stradalih pirotehničara

PREDSTAVNICI ministarstava rada, graditeljstva i poljoprivrede obećali su danas čelnicima Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja pomoć za dvojicu stradalih pirotehničara.

Pirotehničari Zvonko Bjelokapić i Ilija Barbarić, koji su nedavno stradali čisteći minska polja, potaknuli su sindikalce na novi način borbe za prava oko 560 hrvatskih pirotehničara, pa su izravnim posjetima ministarstvima danas za njih tražili pomoć.

Predstavnici Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo obećali su da će Bjelokapiću, koji ima samo privremeno stambeno rješenje, to pitanje pokušati riješiti trajno.

Tajnica ministarstva Nevenka Zečević rekla je da će ministarstvo ispuniti to obećanje neovisno o ishodu izbora.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi obećalo je da će njihove službe u ponedjeljak ili utorak posjetiti stradale pirotehničare i vidjeti na koji im način mogu pomoći, rekao je Hini predsjednik Sindikata pirotehničara Dražen Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To ministarstvo podržat će stradale pirotehničare u nabavci proteza i posredovati kod nevladinih udruga kako bi se prikupio novac za proteze i operacije.

Ministarstvo poljoprivrede obećalo je da će preko sindikata pokrenuti akciju prikupljanja novčane pomoći. Također će pokušati osigurati pomoć u okviru zemljišta i stočnog fonda, te tražiti da Vlada razmotri probleme pirotehničara.

Po sadašnjem zakonu, pirotehničar u slučaju stradavanja na radu, ako ga komisija procjeni nesposobnim za rad, prima mirovinu od 1.500 kuna, upozoravaju sindikalci.

Budući da su im ukinuta prava hrvatskih vojnih invalida, u slučaju smrti njihove obitelji dobivaju odštetu od 300.000 kuna, a slučaju stopostotne invalidnosti 500.000 kuna.

Za izgubljenu nogu pirotehničaru se dodjeljuje 30 posto invalidnosti, što nije dovoljno ni za dvije proteze, upozoravaju sindikalci.

U prijedlogu Zakona o humanitarnom razminiranju prihvaćen je sindikalni prijedlog da se odštete povise na 500.000, odnosno milijun kuna, ali taj zakon ni nakon četiri godine nije upućen u saborsku proceduru, upozoravaju sindikalci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara