Sindikat novinara: Poslodavci prihvatili pregovore o kolektivnom ugovoru

Udruge medijskih poslodavaca na nacionalnoj razini prihvatile su inicijativu Sindikata novinara Hrvatske za početak pregovora o Kolektivnom ugovoru za novinare i medijske radnike Hrvatske, čime su se stekli osnovni preduvjeti za skori početak kolektivnog pregovaranja, priopćio je danas SNH.

Na sjednici Izvršnog odbora SNH-a posebno je istaknuto stajalište Ministarstva rada i socijalne skrbi da se ugovor koji potpišu reprezentativne udruge poslodavaca može kasnije proširiti na sve medijske subjekte u Hrvatskoj.

Važnost zaštite radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika kolektivnim ugovorom bit će jedna od osnovnih tema simbolične akcije SNH "Pet minuta gromoglasne tišine" na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, od 11,55 do 12,00 sati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale teme bit će zaštita temeljnih socijalnih prava honorarnih suradnika, te zaštita prava novinara na profesionalno dostojanstvo.

Sloboda medija je osvojena, ali sloboda novinara ostaje ugroženom komercijalizacijom i senzacionalizmom, te često profesionalno neobranjivim intervencijama urednika u tekstove, naglašeno je na sjednici Izvršnog odbora SNH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara