Sindikat policije: MUP odbija izvršiti pravomoćne sudske presude

SINDIKAT policije Hrvatske upozorio je danas da MUP odbija isplatiti novčane iznose na temelju pravomoćnih sudskih presuda za tužbe koje su članovi sindikata pokrenuli radi neisplate božićnice za 2000. godinu, dodataka za prekovremeni rad i drugih potraživanja.

"Odbijanjem i odgađanjem isplate zatezne kamate rastu, čime se znatno povećava dug koji će MUP morati platiti, i to na štetu poreznih obveznika", ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Dubravko Jagić.

U sindikatu drže neshvatljivim odbijanje MUP-a da isplati novac prema pravomoćnom presudama i tako povećava ukupne troškove.

"To pokazuje neozbiljnost i krajnju bezobzirnost vlasti koja ne poštuje odluke hrvatskog pravosuđa", ocijenio je Jagić.

Samo sudski troškovi za isplatu božićnice za 25.000 djelatnika MUP-a iznosit će oko 40 milijuna kuna, a sa svim ostalim tužbama preko 120 milijuna kuna.

Zatezne kamate bit će nekoliko puta veće, a sami neto iznosi po presudama preći će milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno je ozbiljno stanje kod isplate povećanih plaća za zaposlene na području od posebne državne skrbi, jer se povećanja nisu isplaćivala od 1998. do 2001. godine, kaže Jagić.

Za većinu tužbi koje su pokrenuli članovi sindikata na tim područjima donesene su pravomoćne presude, ali MUP ne želi isplatiti novac pa će se morati provesti postupak ovrhe.

Samo na području Vukovarsko-srijemske županije dug MUP-a prema dosadašnjim pravomoćnim presudama iznosi oko devet milijuna kuna.

Sindikat stoga poziva Vladu i MUP na dogovor oko načina isplate tih potraživanja bez suda, kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi.

"U protivnom ćemo poticati i ostale djelatnike MUP-a na podizanje tužbi, a ako MUP i dalje bude odbijao isplatiti pravomoćne sudske presude, posegnut ćemo za jedinom zakonskom mogućnošću - ovrhom, odnosno blokiranjem računa i prisilnom naplatom iz državnog proračuna", najavio je Jagić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara