Sindikat pomoraca: Vratiti status branitelja poginulim pomorcima

SINDIKAT pomoraca Hrvatske (SPH) danas je, u povodu obljetnice pogibije dvojice Jadrolinijinih pomoraca tijekom Domovinskog rata, održao konferenciju za novinare na kojoj je upozoreno na, kako je rečeno, problem ukidanja statusa branitelja poginulim pomorcima, a time i ukidanja prava njihovim obiteljima.

Povjerenica SPH u Jadroliniji Marica Njegovan rekla je da je odlukom Ministarstva obrane prošle godine ukinut status branitelja dvojici pomoraca koji su poginuli 15. studenoga 1991. u izravnom napadu na Jadrolinijin brod "Vladimir Nazor" u splitskoj luci te još dvojici ranjenih pomoraca. Po njezinim riječima, u odluci je obrazloženo da poginuli pomorci nemaju pravo na status branitelja jer nisu bili na prvoj crti bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegovan smatra da je potrebno donijeti odluku kojom bi se dio Jadrana za vrijeme okupacije i pomorske blokade proglasio prvom crtom bojišnice te da se svim pomorcima, koji su u vrijeme ratnih razaranja radili na tim područjima, uz radnu prizna i vojna obveza.

Obitelji poginulih pomoraca izgubile su pravo na mirovine i ostala prava, pa su podnijele tužbe, a SPH poziva nadležne da taj problem što prije riješe, kazala je Njegovan.

Istaknula je da je u vrijeme Domovinskog rata, obavljajući svoj posao, poginulo deset pomoraca Jadrolinije, a još trojica kao pripadnici Hrvatske vojske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara