Sindikat pošte zahtijeva početak novoga kolektivnog pregovaranja

REPUBLIČKI sindikat radnika hrvatske pošte i telekomunikacija (RSRHPT) zahtijeva da pregovori o novom kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatske pošte (HP) počnu do 17. lipnja ove godine, a ako se to ne ostvari, istoga će dana održati štrajk upozorenja, najavio je danas predsjednik tog sindikata Jadranko Vehar.

Dodao je da su u tijeku pripreme za opći štrajk potkraj lipnja te da će se pozivu na taj štrajk odazvati većina poštanskih i telekomunikacijskih radnika, tj. oko 13.000 članova sindikata.

Vehar je rekao da Uprava HP-a ne ispunjava oko 20 posto odredaba postojećeg kolektivnog ugovora. Tako se, primjerice, u riječkom poštanskom središtu ne isplaćuje prekovremeni rad, a radnici ne mogu koristiti godišnje odmore u skladu sa zakonom. HP radnicima, koji su podnijeli oko 14.000 tužba radi ostvarenja svojih prava, duguje oko 300.000 milijuna kuna, kazao je Vehar. Dodao je da se, iako su Vlada i Nadzorni odbor HP-a upoznati s time, a Državni inspektorat utvrdio prekršaje, ništa nije promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno, Uprava HP-a ulaže u upitne projekte i otpisuje dugovanja za kamate pojedinim trgovačkim društvima, kaže Vehar.

Nedavni izbor nove Uprave HP-a Vehar je ocijenio farsom kazavši da među članovima Uprave ima osoba koje se nisu prijavile na raspisani natječaj.

Vehar je istaknuo da je, prema revizorskom izvješću, bivša Uprava oštetila HP za nekoliko milijuna kuna. Smatra da je dobit HP-a u 2002. od 108 milijuna kuna ostvarena smanjenjem radničkih prava te da bi inače to poduzeće poslovalo s gubitkom.

Za vrijeme Papina posjeta Rijeci, u nedjelju, 8. lipnja, radnici na štandovima s razglednicama i markama radit će u smjenama od po 14 sati, kazao je Vehar i naglasio da je Sindikat zatražio da pojedini radnik za štandom provede najviše četiri sata. Dodao je da će najveći teret uvođenja nove usluge HP ekspresa podnijeti radnici te je upozorio na loše radne uvjete u porečkom Poštanskom uredu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara