sindikat preporod: ministarstvo prosvjete zakida zaposlene u srednjim školama

Hrvatski školski sindikat Preporod zaprepašten je izjavom ministra prosvjete Vladimira Strugara da je sve spremno za početak nove školske godine, jer se time prešućuje činjenica da Ministarstvo prosvjete već mjesecima ne izvršava materijalne obveze prema zaposlenima u srednjim školama.

Ministarstvo prosvjete već dulje od godine i pol nenastavnom osoblju ne isplaćuje naknadu za smjenski rad, čime je svakog radnika zakinulo za oko 2.000 kuna, tvrdi sindikat u današnjem priopćenju.

Preporod podsjeća da je plaća srednjoškolskog profesora, ali i drugih zaposlenika u školama, ispod prosječne plaće u državi, računajući istu stručnu spremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako, primjerice, učitelj i profesor početnik primaju plaću od oko 3.200 kuna, a s položenim stručnim ispitom 3.878 kuna. Istodobno, prosječna plaća u državi je 3.892 kune, a u Zagrebu gotovo 4.700 kuna.

Sindikat stoga upozorava da će, ako Ministarstvo prosvjete uskoro ne ispuni svoje obveze prema zaposlenima u sustavu srednjeg školstva, ta prava ostvariti sudskim putem.

Budući da je već u postupku nekoliko tisuća tužbi zbog neisplaćenog regresa za 2001. godinu, to će biti novi doprinos Ministarstva prosvjete preopterećenosti hrvatskih sudova i stvaranju sudskog kaosa, ističe Preporod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara