Sindikat ribara: Italija i EU su prema nama nekorektni

Predsjednik strukovnog Sindikata ribara pri HUSu Petar Baranović na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu osudio ponašanje talijanskih političara i plitičara Europske unije koji su, kako je rekao, "izvršili pritisak na hrvatsko izaslanstvo koje je na Venecijanskoj konferenciji o održivom ribarstvu u Sredozemlju trebalo braniti saborsku odluku o proglašenju zaštićene ekološkoribolovne zone na Jadranu".

Ustvrdivši kako su hrvatski ribari saborskom odlukom o proglašenju zaštićene ekološko-ribolovne zone dobili "prvo poluvrijeme utakmice", Baranović je kazao da je pravi dvoboj s "bahatim političarima u EU" tek na redu.

"Saborska odluka, koju potpuno podupiremo, posve je legitimna i opravdana, a utemeljena je u odredbama Međunarodne konvencije o pravu mora. No očito je, a na to upućuje i političko ozračje na Konferenciji u Veneciji, da su talijanski i slovenski predstavnici ustrajni u namjerama da hrvatski dio Jadrana ostane u statusu 'supermarketa bez blagajne za naplatu'", rekao je Baranović.

Dodao je kako Italija vodi perfidnu politiku prema Hrvatskoj, poručivši hrvatskoj vlasti da ne nasjeda tim političkim pritiscima, nego da zaštiti elementarne gospodarske interese hrvatskih ribara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat ribara podupire uvođenje zaštitnih mjera za očuvanje ribljeg fonda te ističe da u ovom trenutku Hrvatska ne treba prihvatiti nikakve obveze glede raspodjele ulova i bogatstva u Jadranu.

"Tek kad se definiraju modeli eskploatiranja ekološko-ribolovne zone, može se razgovarati o raspodjeli ribljeg fonda", ustvrdio je Baranović.

(Hina) merc dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara