Sindikat: Službenicima Uprave za zatvorski sustav ne isplaćuje se pripadajući dodatak na uvjete rada

SINDIKAT državnih službenika i namještenika Hrvatske pozvao je danas Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da poduzme mjere kako bi se službenicima i namještenicima u Upravi za zatvorski sustav počeo isplaćivati zakonom utvrđeni dodatak na uvjete rada.

Sindikat u priopćenju ističe da se službenicima i namještenicima u Upravi za zatvorski sustav ne obračunava dodatak na plaću za poslove prekovremenog rada koji ostvaruju sukladno Uredbi o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi.

Njima se pri izračunu prekovremenog rada kao vrijednost sata uzima vrijednost koja nije uvećana za postotak dodatka koji im pripada za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada.

Takav postupak Uprava za zatvorski sustav obrazlaže činjenicom da su dodaci za poslove s posebnim uvjetima rada dodaci na osnovnu plaću, no to ne isključuje obvezu isplate dodatka na uvjete rada za prekovremeni rad, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat smatra da mjerodavna državna tijela trebaju intenciju odredbe Zakona o radu, da za otežane uvjete rada radnik ima pravo na povećanu plaću, pretočiti u dosljednu primjenu Kolektivnog ugovora te pri izračunu vrijednosti prekovremenog rada na poslovima s posebnim uvjetima rada, kao pomoćno sredstvo za izračun koristiti vrijednost sata uvećanu za dodatak na uvjete rada.

Sindikat pritom upozorava da se u MUP-u za prekovremeni rad isplaćuju pripadajući dodaci na uvjete rada.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara