Sindikat traži povećanje plaća radnika Hrvatske pošte za sedam posto

PEDESETAK sindikalnih povjerenika Republičkog sindikata radnika HPT-a prosvjedovalo je danas pred upravnom zgradom Hrvatske pošte (HP) zahtijevajući povećanje plaća za sedam posto.

Sindikat traži povećanje plaća za radnike na šalterima i dostavi poštanskih pošiljaka temeljem kolektivnog ugovora, a ako Uprava to ne ispuni organizirat će krajem studenoga opći štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Radničke plaće u HP-u nisu rasle od 2000. godine, a realno su pale za 20 posto, dok su plaće na rukovodećim mjestima novom organizacijom porasle za više od 25 posto, rekao je novinarima predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

Prosječna plaća u HP-u iznosi 4.000 kuna, pri čemu radnici na dostavi i šalterima primaju plaću od 3.900 kuna, a na rukovodećim mjestima oko 8.000 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vehar kaže da nova Uprava odbija pregovore o masi za plaće koja se nije mijenjala od 2.000 godine, iako je to dužna učiniti temeljem kolektivnog ugovora.

"Nadali smo se da će se dolaskom Slavka Linića u Nadzorni odbor i imenovanjem nove Uprave stvari promijeniti, ali je ona krenula istim putem kao i stara", rekao je Vehar.

Radnici potražuju oko 350.000 kuna zbog neisplaćenih materijalnih prava od 2000. godine, pa je sindikat pokrenuo više od 20.000 sudskih sporova.

Uprava nema volje za bilo kakvu nagodbu sa sindikatom, iako taj iznos, koji godišnje zbog kamata raste za 50.000 kuna, dodatno opterećuje HP, kazao je Vehar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara