Sindikat trgovine: Flickenshild se miješa u hrvatski suverenitet

SINDIKAT trgovine Hrvatske osudio je danas izjavu predstavnika MMF-a u Hrvatskoj Hansa Flickenschilda da treba ukinuti zabranu rada nedjeljom u trgovini, ocijenivši je izravnim miješanjem u suverenitet Hrvatske.

"Neprihvatljivo je da činovnik svjetske financijske organizacije savjetuje suverenoj državi da odustane od provedbe određenog zakona, jer se zakoni u svakoj pravnoj državi moraju primjenjivati", ističe sindikat u priopćenju.

No, kako se MMF u mnogim zemljama već iskazao kao grobar socijalnog poretka, ne čudi nas takva izjava, kažu sindikalci.

Flickenschildova tvrdnja da zakon ugrožava prodaju i zaposlenost nije ničim osnovana, jer kupovna moć u Hrvatskoj nije porasla, a nedjeljom kupuje svega dva posto potrošača, pa će se sve što se do sada kupovalo nedjeljom kupovati u ostale dane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O kakvoj slobodi tržišnog natjecanja Flickenschild govori kada je poznato da u velikim i razvijenim ekonomijama, kao što su Njemačka i Austrija, prodavaonice nedjeljom ne rade, odnosno osigurana je nužna opskrba na benzinskim crpkama, željezničkim i autobusnim postajama i sl."

Osim toga, Flickenschild bi trebao znati da je Zakonom o radu određeno da je nedjelja dan tjednog odmora u Hrvatskoj, pa se može raditi nedjeljom samo tamo gdje za to postoji prijeka potreba, a u trgovini to sigurno nije.

Nadamo se da će nova Vlada jasno upozoriti gospodu iz MMF-a kako je Hrvatska suverena država pa nam takve lekcije nisu potrebne, ističe sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara