Sindikat trgovine ne slaže se s odlukom Ustavnog suda o radu blagdanima

Sindikat trgovine Hrvatske priopćio je danas da se ne slaže s odlukom Ustavnog suda kojom je odbijen njihov zahtjev za ocjenom ustavnosti Pravilnika o radnom vremenu prodavaonica.

Ustavni sud odbio je kao neosnovan prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o radnom vremenu prodavaonica i zahtjev za ukidanjem odredaba kojima se omogućava rad trgovaca nedjeljom, blagdanom i praznikom.

Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica nije neustavan jer ga je donijelo ovlašteno Ministarstvo gospodarstva i jer su sve odredbe Pravilnika u skladu sa Zakonom o radu na temelju kojega je donesen, zaključio je Ustavni sud.

Sindikat trgovine Hrvatske drži da u obrazloženju odluke ništa nije rečeno o činjenici da je Pravilnik omogućio rad blagdanima, a da je Zakonom o blagdanima izričito utvrđeno da se u te dane ne radi, ´bez iznimaka´.

Pravilnik o radnom vremenu koji je donio ministar gospodarstva akt je nižega ranga i ne može mijenjati Zakon o blagdanima koji je donio Hrvatski sabor i koji je akt višega ranga, ocjenjuje Sindikat trgovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara