Sindikat učitelja neće štrajkati u osnovnim školama, Preporod neodlučan u vezi srednjih škola

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Hrvatski školski sindikat Preporod izvijestili su da neće biti štrajka u osnovnim školama jer su danas službeno započeli pregovori s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o dodatku Kolektivnom ugovoru za osnovne škole.

Dok predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić odbacuje bilo kakvu mogućnost štrajka dok traju pregovori, predsjednik Preporoda Željko Stipić napominje da trenutno nema službeno stajalište, već će o tome idući tjedan odlučivati tijela sindikata. Napominje ipak da nije uobičajeno pozivati članstvo na štrajk dok traju pregovori.

Komentirajući najavu Nezavisnog sindikata srednjih škola da će 9. lipnja održati štrajk u srednjim školama, Stipić je kazao kako Preporod u srednjim školama ima 2.500 članova, ali još nisu sigurni hoće li se priključiti štrajku i na koji način.

Pregovori sindikata i Ministarstva vode se oko dodatka Kolektivnom ugovoru koji, među ostalim, predviđa korekcije koeficijenata od 4, 8 i 10 posto za sve nenastavno osoblje u osnovnim školama, uvođenje instituta napredovanja nastavnika mimo mentorstva i savjetništva, koji bi omogućio izjednačavanje plaća s onima u javnim službama, te obvezu liječničkog pregleda prema dogovorenim standardima.

Sindikati pregovaraju i o sporazumu o isplati duga za smjenski rad, a konkretni pomaci u tim pregovorima očekuju se početkom idućeg tjedna, najavili su sindikalni čelnici.

(Hina) xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara