Sindikat: Uprava Plive najavila novih 200 otkaza

SINDIKAT energetike, kemije i nemetala (EKN) upozorio je danas da je Uprava Plive najavila otpuštanje novih 200ak radnika u Hrvatskoj, pri čemu su kriteriji otpuštanja ostali nejasni.

Sindikat u priopćenju tvrdi da Uprava namjerava otpustiti 200-ak zaposlenih, no osim nejasnih kriterija tajan je i točan broj radnika, te iz kojih će dijelova tvrtke biti otpušteni.

Predsjednik EKN-a Ivan Tomac rekao je Hini da se Pliva namjerava riješiti ukupno 600 radnika, od čega 400 u Hrvatskoj. Tvrdnju o otkazima sindikati temelje na dokumentaciji koju im je dala Uprava.

Nedavno je otpušteno 105 radnika iz pogona u Trogiru, a 31. listopada u sklopu programa zbrinjavanja viška zaposlenih 187 radnika pristalo je na sporazumne otkaze prihvativši stimulativne otpremnine koje su veće od utvrđenih kolektivnim ugovorom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u novom slučaju problem je što više nema radnika koji bi pristali na stimulativne otpremnine, pa će najavljena otpuštanja biti "pod moraš", kazao je Tomac.

Sindikat ističe da se opseg posla povećava, iako broj radnika ubrzano pada. "Da apsurd bude veći, na neka mjesta s kojih su radnici otpušteni već se zapošljavaju novi", kažu sindikalci.

Pritom je sindikat samo djelomično uključen u rješavanje problema u tvrtki, a Uprava Plive otpuštanja nastoji sakriti od očiju javnosti.

Sindikalci stoga poručuju da neće odstupiti od zaštite radnih mjesta već će se otvoreno suprotstaviti "nerazumnim i nejasnim" potezima Uprave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara