Sindikat uputio u Sabor očitovanje na izmjene Zakona o državnim službenicima

UOČI današnje rasprave o izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima Sindikat državnih službenika i namještenika uputio je saborskim zastupnicima svoje očitovanje na taj, za njega, sporan zakonski prijedlog.

Osim što tekst prijedloga vrvi krivim navodima i obrazloženjima koja nemaju veze s onim što se u zakonu mijenja, nejasna je i svrha izmjena zakona, upozorava sindikat u priopćenju.

Naime, prijedlogom se mijenjaju uglavnom odredbe koje se tiču lakšeg novog zapošljavanja i otpuštanja državnih službenika i namještenika. Status službenika time se pogoršava stvaranjem dodatne nesigurnosti radnih mjesta u državnoj službi, ocjenjuje sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnicima državnih tijela omogućava se "privremeno" zapošljavanje novih ljudi mimo pravilnika o unutarnjem redu i bez obveze objave oglasa putem nadležne službe za zapošljavanje, čime se umanjuju šanse nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje da dođu do posla u državnoj službi.

Ukidanje instituta raspolaganja, kao i izbacivanje ocjene kao obveznog kriterija uspješnosti u radu iz odredbe o nagrađivanju, u suprotnosti su s radnim materijalom Zakona o državnoj službi koji su CARDS-ovi stručnjaci napravili u sklopu Projekta pomoći reformi hrvatske državne uprave.

U njemu se predlaže da se službenici za vrijeme raspolaganja dodatno usavršavaju i educiraju za obavljanje drugih poslova u državnoj službi, a sustavu ocjenjivanja i napredovanja posvećena je velik pozornost, naglašava sindikat.

Zakonski prijedlog ne samo da nije na tragu europskih rješenja, već je u suprotnosti s njima, pa sindikat izražava bojazan da se njime želi omogućiti "provjetravanje" državnih službi kako bi se otpustili postojeći a zaposlili novi i "stručni" (podobni) službenici, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara