sindikat visokog obrazovanja i znanosti: visokobrazovni sustav i znanost prepuštaju se profitu, a ne javnom interesu

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare da visokom školstvu prijeti konkurencija raznih obrazovnih institucija iz inozemstva kojima je cilj profit, a ne opći interes.

Predsjednik velikog vijeća tog sindikata Vilim Ribić naglasio je da Hrvatskoj prijeti erozija visokoobrazovnog sustava zbog konkurecije javnog i neprofitnog sektora s profitnim organizacijama koje žele zaraditi novac dajući naobrazbu sumnjive kvalitete. Napomenuo je da se želja za zaradom pojavila i među fakultetima javnog sektora tako da, primjerice neki naši pravni i ekonomski fakulteti osnivaju ispostave po manjim gradovima.

Tako nam profesori počinju ličiti na trgovačke putnike i nemaju vremena za kvalitetni rad sa studentima ili za znanstveni rad, ocijenio je.

Naglasio je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije zauzelo stav oko tih pojava niti da štiti javni interes i obrazovanje u javnom sektoru te da podržava dolazak nekih stranih visokoškolskih ustanova koje nemaju potrebne verifikacije u svojim zemljama. Konkurencija u visokom obrazovanju nije moguća i tu ne vrijede zakoni tržišta već je samo poželjna konkurencija znanja i kvalitete obrazovanja, zaključio je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je da će tijekom jeseni sindikat pokrenuti neke akcije kako bi skrenuo pozornost javnosti na taj problem. Iznio je primjere Poljske i Jamajke u kojima je javni sektor viskog obrazovanja propao zbog nekontrolirane pojave stranih učilišta koja su davala obrazovanje sumnjive kvalitete.

Ribićeve stavove podržao je i predsjednik Sindikata znanosti Krunoslav Pisk koji je rekao da se slično pitanje može postaviti i za znanost. Također je na novinarski upit komentirao natpise u novinama oko navodnih nepravilnosti u Institutu "Ruđer Bošković" u kojem je prije bio ravnatelj.

Pozvao je vodstvo instituta da se obrati javnosti i da iznese sve činjenice.

(Hina) xaš ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara