Sindikat vozača tramvaja za ponedjeljak najavljuje jednosatnu obustavu prometa

SINDIKAT vozača i prometnih radnika ZET-a u ponedjeljak će na jedan sat zaustaviti javni promet radi sve učestalijeg nasilja nad vozačima i putnicima, ako gradonačelnica Vlasta Pavić dotad ne pruži jamstva za rješavanje tog pitanja.

"Ako u ponedjeljak do 10 sati ne dođe do konkretnog razgovora koji će uroditi plodom, u podne ćemo na sat vremena zaustaviti promet", rekao je danas novinarima predsjednik sindikata Vinko Škvorc.

Najavio je također mogućnost da u utorak organiziraju višesatnu obustavu prometa, ističući da gradonačelnica unatoč stalnim apelima odbija dijalog kojim bi se postigao valjan dogovor za rješavanje problema nasilja.

"Nasilje u tramvajima i autobusima postao je društveni i obiteljski problem", upozorio je Škvorc. Samo ove godine evidentiran je 21 napad u ZET-ovim vozilima, a još su brojniji nezabilježeni slučajevi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat traži od Grada, kao vlasnika ZET-a, jamstva u kojem će se roku provesti konkretne mjere zaštite radnika i putnika.

Uz zahtjev za izmjenom Kaznenog zakona kojim bi se napadi na službujuće osobe u vozilima gradskog prijevoza tretirali kako kazneno djelo, sindikat traži uvođenje video nadzora u vozilima i mrežnog dojavnog sustava, kako bi policija odmah mogla intervenirati u slučaju napada.

Sindikat traži i osiguranje protočnosti javnim vozilima putem označenih žutih linija, nabavu zaštitnih odjela i novih vozila te upošljavanje novih vozača.

U protekla tri dana sindikat vozača je organizirao petominutne akcije obustave prometa, no kako njegovi zahtjevi nisu ispunjeni odlučio se na žešće oblike pritiska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara