Sindikat znanosti: Hebrang krši proceduralne i demokratske uzuse

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja izrazio je danas "konsternaciju" za sutra najavljenim sastankom potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga s predstavnicima Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), tvrdeći da se time krše višegodišnji proceduralni i demokratski uzusi.

Vlada time otvara pregovore s jednim od sindikata u zdravstvu prije nego je počela razgovor s pregovaračkim odborima sindikata svih državnih, odnosno javnih službi, ističe Sindikat znanosti u priopćenju.

Na početak pregovora s odborima svih službi Vladu obvezuju potpisani kolektivni ugovori i obveze prema socijalnom partnerstvu, a HLS nije potpisnik niti jednog ugovora.

Pregovarački odbori državnih i javnih službi predstavljaju 200.000 svih zaposlenih dok HLS predstavlja samo nekoliko tisuća ljudi jedne struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hebrangova najava pregovora o strukovnom kolektivnom ugovoru s HLS-om je "destrukcija cijelog sustava kolektivnog pregovaranja" koji je mukotrpno izgrađivan 12 godina u demokratskoj Hrvatskoj, ocjenjuje Sindikat znanosti dodajući da je to suprotno načelima na kojima je ustrojeno hrvatsko radno zakonodavstvo.

"Radovalo bi nas da Vlada izađe u susret zahtjevu Liječničkog sindikata za povećanjem plaća za 45 posto jer to svakako znači povećanje plaća i znanstvenicima, vrhunskim umjetnicima, te drugim kreativnim i stručnim kadrovima u javnim službama i državnoj upravi", kaže se u priopćenju.

No, HLS ni po kojoj osnovi nema ekskluzivno pravo i monopol na pregovore o izjednačavanju plaća njegovih stručnih kadrova sa sudačkim plaćama, osim ako im taj monopol ne pripadne voluntarizmom Andrije Hebranga, naglašava Sindikat znanosti.

Ne bismo htjeli vjerovati da Hebrang štiti ceh iz kojeg dolazi pogodujući uskim parcijalnim interesima na štetu općih interesa, niti da je to vraćanje političkog duga HLS-u koji se svojim štrajkom uključio u političke kampanje i obračune u zemlji.

Pitamo se hoće li taj dug Hebrang vratiti tako da osigura 45 posto veće plaće samo liječnicima ili će principijelno to osigurati i ostalim strukama u zemlji, ili pak neće nikome, ističe u priopćenju Sindikat znanosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara