Sindikati bi sutra trebali potpisati sporazum o podjeli sindikalne imovine

ČELNICI sindikalnih središnjica sutra bi trebali potpisati sporazum o podjeli sindikalne imovine čime bi napokon trebao završiti višegodišnji spor oko nasljeđivanja imovine bivšeg državnog sindikata.

Po sporazumu, središnjice će uskoro međusobno podijeliti dio sindikalne imovine kako bi osigurale uvjete za normalno funkcioniranje.

Tu bi imovinu sindikati dobili od grada Zagreba u zamjenu za Sindikalni dom na Sljemenu, ali prije toga trebaju s Gradom i Vladom potpisati dodatni sporazum o prijenosu zamjenskih nekretnina, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Ostalu imovinu šest sindikalnih središnjica dijelit će prema reprezentativnosti, odnosno na temelju broja članova pojedinih središnjica, koje bi trebalo utvrditi do srpnja ove godine.

Vlada bi ujedno trebala donijeti posebni zakon o prijenosu imovine bivšeg državnog sindikata na sindikalne središnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U podjelu imovine bit će uključena i nedavno osnovana središnjica Sindikat usluga Hrvatske UNI-CRO.

Po prijedlogu sporazuma, središnjice neće prodavati sindikalnu imovinu u idućih 20 godina, osim u iznimnim slučajevima kada se s prodajom trebaju suglasiti sve sindikalne središnjice.

Sindikalci se već cijelo desetljeće spore oko podjele imovine bivšeg Saveza sindikata Hrvatske, jedinog sindikata koji je postojao u bivšem sustavu.

Tom imovinom dosad se većinom koristio Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s dijelom nekretnina uopće se nisu koristili sindikati, poput Sindikalnog doma na Sljemenu ili zgrade u kojoj je smješten Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara