Sindikati državnih služba za strukovne kolektivne ugovore

PRVI seminar i savjetovanje povjerenika sindikata državnih služba koji djeluju pri Udruzi radničkih sindikata Hrvatske okupit će oko 40 povjerenika Sindikata policije Hrvatske (SPH), Sindikata porezne uprave Hrvatske (SPUH) i Carinskog sindikata Hrvatske (CSH), najavljeno je danas na konferenciji za novinare uoči tog skupa koji će večeras početi u opatijskom hotelu Adriaticu. Teme su prvoga savjetovanja pravo na strukovno kolektivno pregovaranje i njegovo značenje za sindikate, razina materijalnih prava koja se može postići sklapanjem strukovnih kolektivnih ugovora te prava i obveze povjerenika sindikata u državnoj službi.

U tim sindikatima smatraju da je sadašnji kolektivni ugovor za državne i lokalne službenike i zaposlenike nedorečen i općenit te da isti kolektivni ugovor ne bi trebao uređivati prava i obveze, primjerice, i službenika u ministarstvima i policajaca na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjetovanje su na konferenciji najavili predsjednik SPH Dubravko Jagić, predsjednica SPUH Tamara Smokvina, predsjednik CSH Željko Popović te prof. Marinko Učur s riječkog Pravnog fakulteta koji će sudionicima seminara održati predavanje o strukovnom kolektivnom pregovaranju.

Učur je na konferenciji rekao da je on, zbog brojnih posebnosti unutar različitih državnih služba, zagovornik koncepcije sklapanja strukovnih kolektivnih ugovora i što konkretnijeg uređenja radnih prava zaposlenika u policiji, carini i poreznoj upravi. Dodao je da na državnoj razini, odnosno kod poslodavca, za sada postoje različita mišljenja o potrebi sklapanja strukovnih kolektivnih ugovora.

Popović je istaknuo da, dok nisu posve uređena sva radna prava zaposlenih u državnoj službi, postoji opasnost od organiziranja industrijskih akcija, odnosno štrajka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara